Kuchnia to serce każdego domu, w której życie rodzinne rozpoczyna się od przygotowania wspólnego śniadania i porannej kawy, a kończy chwilą wytchnienia, gdy po przygotowaniu obiadu czy kolacji możemy porozmawiać o tym, jak minął dzień. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na zagospodarowanie ogromnej przestrzeni, w której znajdzie się również strefa jadalni. Dziś, wraz z ekspertami GTV, podpowiadamy, jak zaaranżować małą kuchnię, by była ergonomiczna, pojemna, a przede wszystkim rodzinna!
Podstawą każdej aranżacji niewielkiej kuchni stała się funkcjonalna szuflada, z powodzeniem zastępująca wszechobecne, odsłonięte półki czy wąskie i wysokie regały. Wynika to nie tylko z coraz większego poszanowania przestrzeni użytkowej, ale przede wszystkim zmian projektowych oraz funkcjonalnych, jakie przeszła dobrze znana szuflada. Myśląc o systemach przechowywania w sposób nowoczesny, możemy dziś wybierać z szerokiego wachlarza udogodnień. Szuflady o różnych kształtach, dopasowane nawet do niestandardowych miejsc montażu, ogromny wybór akcesoriów porządkujących, funkcjonalne i ciche prowadnice, a także innowacyjne sposoby otwierania to tylko niektóre z wartości dodanych, jakie niesie za sobą nowoczesne podejście do projektowania szuflad.
Szukać przestrzeni w miejscach… nieoczywistych
Tam, gdzie nie ma zbyt wiele miejsca na organizację systemów przechowywania potrzeba kreatywnego projektanta i dokładnego wykonawcy. Do zagospodarowania jest bowiem więcej przestrzeni niż nam się wydaje, z tym, że jest to przestrzeń zupełnie nieoczywista. – Projektując niewielką kuchnię potrzeba wielkiej wyobraźni i odpowiednich produktów. Z myślą o tych, którzy stoją przed tak niełatwym wyborem przygotowaliśmy kilka rozwiązań do zadań specjalnych z serii Modern Box - podkreśla Joanna Repko, ekspert firmy GTV. – Wśród nich znajdziemy między innymi szufladę pod zlewozmywak w wariancie z pełnym lub niepełnym wycięciem, idealną do przechowywania drobnych akcesoriów kuchennych; niewidoczną na pierwszy rzut oka szufladę umieszczoną tuż pod piekarnikiem, która pomieści blachy do pieczenia i naczynia żaroodporne – dodaje ekspert GTV. Inną, wartą rozważenia propozycją jest szuflada narożna ułatwiająca wykorzystanie trudnego do zagospodarowania miejsca. Głębokość takich szuflad pozwala przystosować ją do przechowywania różnego rodzaju produktów i wyposażenia kuchni, a pełen wysuw gwarantuje łatwy i komfortowy dostęp do rzeczy, których nie musimy mieć aktualnie „pod ręką”.
Dodatki, akcesoria, udogodnienia
Rozplanowanie montażu szuflad i szafek to połowa sukcesu – drugą stanowią innowacyjne rozwiązania, które pozwolą na maksymalnie ergonomiczne wykorzystanie aranżowanej przestrzeni. Jedną z najważniejszych spraw w codziennym korzystaniu z małej kuchni jest bowiem porządek. Nie chodzi tylko o maksymalne otwarcie przestrzeni, ale takie ułożenie akcesoriów, by miały swoje stałe miejsce – każdy zbędny element wprowadzi niechciany chaos i zabierze wiele cennych centymetrów. Postawmy więc na funkcjonalne wkłady do szuflad, które z łatwością pomogą w segregacji sztućców, noży i innych kuchennych drobiazgów. - Możliwości jest naprawdę wiele – od wkładów z wieloma przegródkami, po specjalnie wyprofilowane bloki na noże lub przyprawy, na uchwytach na folię spożywczą kończąc - A to tylko część możliwej do zagospodarowania przestrzeni– podkreśla Joanna Repko, ekspert firmy GTV. W celu optymalnego wykorzystania miejsca w dostępnych szafkach, warto zainwestować w funkcjonalne Cornery – rozwiązanie dedykowane szafkom narożnym, dające możliwość samodzielnego doboru rozstawu wysokości koszy. Wysuwane lub obrotowe elementy idealnie sprawdzą się do przechowywania garnków, patelni, pokrywek, chemii gospodarczej czy produktów spożywczych – rekomenduje.
W ramach domowego kącika eko warto wykorzystać gotowe segregatory na odpady mocowane na prowadnicach z pełnym wysuwem. Proponowane przez GTV rozwiązanie ECO CONTE, to wiele możliwości aranżacji zabudowy. Segregatory FORZA przymocowywane do dna i bocznego korpusu, w wariancie dwóch koszy o pojemności 16 l lub jednego kosza 16 l i dwóch 8 l z łatwością pomieszczą wszystkie podręczne akcesoria kuchenne. Tam, gdzie liczy się bezpieczeństwo najmłodszych, warto zwrócić uwagę na rozwiązanie UNITO ze specjalnym spowalniaczem w wariancie dwóch sąsiadujących koszy o pojemności 16 l. Dla posiadaczy szuflad Modern BOX producent przygotował dedykowane segregatory MULTINO. Prowadnice wykorzystywane w segregatorach GTV nie tylko zapewniają pełen dostęp do pojemników, ale również tworzą wytrzymałą i stabilną konstrukcję jezdną, odporną na wielokrotne wysuwanie szuflady.
Wszystkie elementy można łatwo wyjąć i umyć, nawet w zmywarce.
Walka o każdy centymetr
Rozwiązania typu Cargo to prawdziwe systemy do zadań specjalnych, które możemy wykorzystać w celu organizacji mini spiżarni, zwłaszcza jeśli między kuchennymi szafkami zostało nam nieco wolnej, niekoniecznie zaś dużej, przestrzeni. To bardzo sprytne rozwiązanie, gdyż będąc bardzo pojemnym, samo nie zajmuje wiele miejsca, a dodatkowo wszystko mamy pod ręką – kosze czy szuflady wysuwają się bowiem z całą ich zawartością. Dodatkowo, jeśli wyposażymy je w estetyczne i funkcjonalne elementy porządkujące, takie jak relingi, przegrody czy poprzeczne listwy możemy mieć pewność, że nic nie zaburzy wymarzonego porządku w sercu każdego domu. – Tym zaś, którzy pragną uratować każdy centymetr aranżowanej przestrzeni szczególnie polecamy rozwiązanie CARGO 2 MB – zestaw składający się z jednej szuflady wysokiej i jednej niskiej o niewielkiej szerokości, idealnej do przechowywania opakowań z detergentami czy chemią gospodarczą – podkreśla Joanna Repko, ekspert firmy GTV.
Szeroki wachlarz dodatkowego wyposażenia dla szuflad i szafek sprawia, że mała kuchnia nie budzi już grozy projektanta ani wątpliwości u przyszłego użytkownika. Nawet niewielka przestrzeń, jeśli zostanie dobrze zaprojektowana, potrafi odwdzięczyć się funkcjonalnością, ergonomią oraz bardzo przytulnym klimatem.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://cafe.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/przechowywanie-w-malej-kuchni-to-zaden-problem